Jeśli Twoja rodzina uwielbia jeść pierogi, ale któreś z was nie może spożywać glutenu, koniecznie powinieneś wypróbować przepis na bezglutenowe pierogi. Jak je przygotować i co jest ważne, aby danie było smaczne i szybko znikało z talerzy? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, co powinieneś zrobić krok po kroku, aby posiłek zachwycił domowników!
Pierogi bezglutenowe przepis – jak wybrać najlepszą recepturę?
Co sprawia, że pierogi bezglutenowe są naprawdę smaczne i sycące? To oczywiście bezglutenowa mąka! Kupisz ją obecnie we wszystkich sklepach spożywczych, także tych osiedlowych. Nie musisz więc jechać daleko do marketu, aby nabyć produkty bez glutenu, w tym mąkę, której potrzebujesz. Jeżeli preferujesz zakupy przez Internet możesz zamówić większą ilość takiej mąki, wówczas zawsze będziesz mieć pod ręką potrzebny składnik do wykonania bezglutenowych pierogów! Możesz użyć mąki kukurydzianej, kokosowej lub innej, ale takiej, która nie ma domieszki zbóż glutenowych.
Zagniatanie ciasta – poznaj sekret na najlepsze pierogi bez glutenu!
Zagniatanie ciasta bezglutenowego jest nieco bardziej kłopotliwe niż wtedy, kiedy przygotowujesz pierogi z mąki pszennej. Pamiętaj że musisz poświęcić na to znacznie więcej czasu i użyć siły. Doskonale jest, gdy masz do swojej dyspozycji robot planetarny, wówczas zagniatanie będzie o wiele łatwiejsze, a Ty skrócisz czas swojej pracy nawet dwukrotnie. Ciasto powinno być elastyczne i dosyć sprężyste, po zagnieceniu na jakiś czas przykryj je szczelnie folią. Dopiero po tym czasie możesz rozwałkować i wycinać kółka, a następnie nakładać nadzienie. Kiedy gotujesz pierogi wrzucaj je tylko do wrzącej wody. Posól ją odrobinę i dodaj trochę oleju roślinnego, dzięki temu pierogi nie będą się sklejały, a kiedy wypłyną na wierzch wyjmuj je przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe pierogi wyłóż na szeroki talerz. Możesz je mrozić lub podać od razu po ugotowaniu, a także podsmażyć z cebulką na maśle. Jeżeli gotujesz pierogi z mięsem, możesz również dodać podsmażony boczek, wówczas Twoje pierogi będą naprawdę apetyczne i sycące.