W porach letnich wszyscy potrzebujemy orzeźwienia, w takich okresach bardzo często sięgamy po schłodzony alkohol z dodatkiem owoców, co okazuje się być metodą niezwykle skuteczną. Jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych bez wątpienia jest cydr z jabłek, który dzięki procesowi fermentacji jabłek jest lekko musujący. Schłodzony cydr z jabłek jest idealnym rozwiązaniem na długie i upalne letnie dni.
Niewiele osób wie, że produkcja cydru jest procesem stosunkowo łatwym i niewymagającym, co przekłada się na jego bardzo wysoką popularność. Cydr z reguły produkowany jest z kilku różnych gatunków jabłek – osoby produkujące cydr najczęściej decydują się na mieszanie trzech gatunków jabłek, z czego jeden gatunek powinien być lekko kwaśny, natomiast drugi lekko słodki, trzeci gatunek to już zupełna dowolność zależna od preferencji. Jeśli wolimy smak bardziej kwaskowaty, wybierzemy gatunek jabłek charakteryzujący się większą kwaskowatością, jeśli natomiast wolimy słodszy smak, idealnym rozwiązaniem będzie dla nas gatunek jabłek słodkich. Na pytanie jak zrobić cydr z jabłek nie można odpowiedzieć jednoznacznie. W zależności od gatunku jabłek jak i od naszych preferencji, różnić będą się najdrobniejsze szczegóły w przepisie, a także w procesie produkcji cydru. Mówi się, że najtrudniejszą, bo najbardziej czasochłonną, czynnością w procesie produkcji cydru jest samo przygotowanie owoców. Przygotowanie jabłek musi być bardzo dokładne, gdyż wszelkie zabrudzenia mogą negatywnie wpływać na finalny efekt stworzonego przez nas napoju. Każdorazowo powinniśmy rozpocząć od umycia jabłek, na sam początek wystarczy ich przepłukanie, a po pokrojeniu jabłek na drobne kostki, należy je ponownie dokładnie przejrzeć. W wielu jabłkach znajdują się drobne robaczki, które mogą mieć kolosalny wpływ na smak naszego cydru, dlatego tak istotne jest ich wcześniejsze wydobycie. Po dokładnym przejrzeniu jabłek możemy zabierać się do konkretnej produkcji cydru, który opierał się będzie na fermentacji owoców.