W książkach kucharskich można znaleźć różne działy, jak dania, wypieki, desery oraz napoje i w tym smakowe mleko. Mleko to świetny pomysł na chwile pauzy, która dostarcza organizmowi dawkę wapnia. “Najpierw spojrzyj z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem każdego dobra” – Epikur
Smakowy napój o mlecznym składniku.
Dziś menu cukierni, piekarni zmieniło się zupełnie. I serwowane są inne przystawki, napoje niż niegdyś. W tym również oferowane są milkshake, które są robione na bazie owoców, mleka, wanilii oraz lodu, z odrobiną pianki. Podawane w pucharach ze słomką, można w czasie lata sączyć przez słomkę, spędzając tym samy dzień z rodziną w takim miejscu.
I można wśród przepisów kulinarnych znaleźć przepis na mleko ryżowe czekoladowe. Składniki do tego przepisu przedstawiają się następująco:
2/3 szklanki ryżu,
2 litry wody,
1 łyżka brązowego cukru,
6 łyżek kakao słodzonego,
szczypta cynamonu,
szczypta soli.
I wyróżnić można jeszcze takie rodzaj mleka smakowego, jak między innymi:
mleko migdałowe,
mleko ryżowe,
mleko kokosowe,
mleko z orzechów nerkowców,
mleko jaglane,
mleko sojowe,
mleko czekoladowe z batatów.
Mleko czekoladowe z batatów można przygotować z takich składników, jak:
1 łyżki masła orzechowego,
1/4 szklanki kakao,
3 łyżki syropu z agawy,
2 l wody,
0,5 kg słodkich batatów.
I można powiedzieć, że jest to świetny napój, który dostarcza w organizmie wiele pożywnych składników. Jak i również jest to wspaniały dodatek do śniadania, kolacji, dla dzieci i dla dorosłych. Nie wymaga on dużo pracy, poświęcenia, a można go szybko podać domownikom lub gościom w czasie upałów, ciepłych dni.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że mleko z dodatkiem smaku, to wspaniała pauza na chwile delektowania się tym specjałem kulinarnym, który gasi pragnienie i zaspokaja kubki smakowe w pełnym tego słowa znaczeniu.